Tübitak 4006 Bilim Fuarı -Yivli Minare ve Eğitim

 Antalya Yivli Minare Camii 2016 yılında Unesco Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer almıştır

     Geçici Listeler hazırlanırken varlıkların Dünya Miras Komitesince belirlenen kriterleri karşılama durumları ile mimari, tarihi, estetik, kültürel, ekonomik, sosyal, sembolik ve felsefi özellikleri de dikkate alınmaktadır. Amacımız, bu evrensel kültürel ve doğal değerlerimizin dünyaya tanıtılması ve korunmaları için uluslararası kaynaklardan da yararlanılarak gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarılmasıdır. 

 Kaynak:T.C Kültür ve Turizim Bakanlığı (2016) Dünya Geçici Miras Lsitesi, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü 

Erişim adresi: https://kvmgm.ktb.gov.tr/TR-44395/dunya-miras-gecici-listesi.html  

   Unesco'nun web sitesinde Yivli Minare'nin Dünya Geçici Miras Listesi'nde olduğunu görebilirsiniz.

 Erişim adresi:http://whc.unesco.org/en/tentativelists/state=tr


 

(Mehtap TANER, 2020)
 
 

Yivli Minare Camii ve Külliyesi Planı

  • Yivli Minare                 

  • Yivli Minare Camii       

  • Atabey Armağan Medresesi       

  • Ulucami Medresesi       

  • Mevlevîhane     

  • Zincirkıran Mehmet Bey Türbesi       

  • Nigar Hatun Türbesi           

  • Hamam

 


  • Kaynak:Avcı, Ülkü 2015  Antalya Kaleiçinde Bir Simge Yapı Yivli Minare, Süleyman Demirel  Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Hakemli Dergisi, 15 

    Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/193475

     

     Sembol Eser Yivli Minare   

              Antalya'nın sembol eseri olan Yivli Minare, şehrimizin futbol takımı olan Antalyaspor'un logosunda kullanılmaktadır. 

     

    Kaynak:Antalyaspor sitesi erişim adresi: https://www.antalyaspor.com.tr/tr

     

    YİVLİ MİNARE VE TURKUAZ

                                        (Hayrünnisa Kutmur , 2021 ) 

         

        Minare gövdesindeki tuğlaların derz aralarında, belli yüksekliğe kadar, kalınlıkları 2-3 cm. arasında değişen, beyaz çini toprağından imal edilmiş ve ön yüzleri turkuaz sırlı çini mozaikler bulunmaktadır .Minarenin sekizgen planlı pabuç bölümünün kuzey cephesindeki niş içerisinde,günümüze kadar çok azının ulaşabildiği turkuaz ve kobalt mavisi sırlı çini mozaiklerden meydana gelen geometrik bir kompozisyon bulunmaktadır.

     

    Kaynak:Avcı , Ülkü (2015) Antalya Kaleiçi'nde Bir Simge Yapı Yivli Minare , Süleyman Demirel Üniversitesi ,Güzel Sanatlar Fakültesi Hakemli Dergisi

    Erişimadresi :https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/193475 

                       Antalya'nın simgesi: 

                   8 asırlık Yivli Minare

         Anadolu Selçuklu hükümdarı 1. Alaaddin Keykubat'ın 1230'da inşa ettirdiği Yivli Minare, yükseldiği Kaleiçi'ndeki tarihi surlar ve eski evler arasından ihtişamıyla zamana meydan okuyor.Gövde kısmı tuğla ve firuze renkli çinilerden oluşan, 90 basamaklı merdivenle çıkılan 38 metre yüksekliğindeki eser, eşsiz mimarisiyle büyülüyor.Gıyaseddin Keyhüsrev Medresesi, Yivli Minare Cami, Selçuklu Medresesi, Mevlevihane, Zincirkıran Türbesi ve Nigar Hatun Türbesi'nin içinde yer alan eser, kentin ilk Türk-İslam eseri olma özelliğini de taşıyor.

         Turizmin başkenti Antalya'nın simgesi olan Yivli Minare, Antalyaspor'un armasında, pasaportlarda logo olarak kullanılıyor.Son derece ilginç formuyla dikkati çeken eser, altı kubbeli ibadet mekanı ile Anadolu'daki çok kubbeli cami tipinin günümüze ulaşan en eski örneği olarak kabul ediliyor.2016'da UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Yivli Minare'nin kalıcı listede yerini alması için Vakıflar Bölge Müdürlüğünce çevre düzenlemesine yönelik çalışmalar sürdürülüyor.

         Antalya Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Coşar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yivli Minare'nin Türk İslam varlığını gösteren 8 asırlık en önemli vakıf eseri olduğunu söyledi.Türkler'in İran üzerinden Anadolu'ya gelirken kendi medeniyetini de getirdiğini aktaran Coşar, "Minarenin sanatsal özelliklerine baktığımızda İran, Türkistan geleneğinin yansıtıldığı önemli bir vakıf eseri. 8 asırlık bir eser. Çeşitli zamanlarda restorasyonlardan geçmiş." dedi.

         Coşar, 1930'lu yıllardaki resimlerine bakıldığında minarenin petek (şerefe ile külah arasındaki bölüm) kısmının düştüğünü ancak 1950'li yıllarda restore edildiğini hatırlattı. Yivli Minare'nin en son 2010'da restorasyonunun yapıldığını aktaran Coşar, şunları kaydetti:"Konumu, fiziksel özelliği, sanatsal değeri, fonksiyonelliği önemli. 8 asırlık bir eser aynı fonksiyonla devam ediyor. Bu yüzden eser, UNESCO'nun 2016'da Geçici Miras Listesi'ne eklendi. Kalıcı listeye alınması için bazı çalışmalar yapacağız. Biz de çevre düzenleme projeleriyle bunu destekleyeceğiz. Minaremiz dörtgen, kaide üzerinde pahlanarak (keskin köşeleri kaldırılarak) tuğlalarla yapılan güzel bir eser. Firuze renkli eşsiz çiniler bulunmakta. Sekiz asırdır aslına uygun olarak yaşattığımız bir eser."

        Eserin yerli ve yabancı turistlerin gözdesi olduğuna değinen Coşar, Antalya denince ilk akla Yivli Minare'nin geldiğini aktardı.Yivli Minare'de 5 vakit ezan sesinin yankılandığını belirten Coşar, "Hem kültürel hem dini yönden önemli bir eser. Selçukluların, Türkistan-İran geleneğini somutlaştırdığı, sentezlediği bir eser burası. Anadolu'daki diğer eserlerden faklı bir eser, benzeri yok." dedi.

     Ayşe Yıldız,Antalya,Kültür Sanat ,Türkiye!nin Kültür Hazineleri , Aanadolu Ajansı

    Erişim adresi : https://www.aa.com.tr/tr/kultur-sanat/antalyanin-simgesi-8-asirlik-yivli-minare/1221637

     
    Turizmin Başkentinin Simgeleri              Pasaportlarda                
     

        Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun girişimleri sonucu, ikinci nesil pasaportlarda Antalya'daki Yivli Minare ve Alanya Kalesi'nin görseli de yer aldı.

        Turizmin başkenti Antalya'nın simgesi Yivli Minare ve Alanya Kalesi'nin görseli, ikinci nesil pasaportlarda kullanılmaya başlandı.Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun çalışmaları ve girişimleri sonucu, ikinci nesil pasaportlarda yer alan toplam 20 görselden ikisi Antalya'dan seçildi.Her yıl milyonlarca turistin geldiği, Türk turizminin başkenti olarak nitelendirilen Antalya'nın simgelerinden Yivli Minare ve Alanya Kalesi'nin görselleri de yeni nesil pasaportlarda yer aldı.

        Tasarımı için üzerinde uzun süredir çalışılan ve 2 Nisan'da dağıtımına başlanan ikinci nesil pasaportlarla Antalya'nın tanıtımına da katkı sunulması hedefleniyor.Pasaport sahibi her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının Yivli Minare ve Alanya Kalesi'ne aşina olması amaçlanıyor.

    Ayşe Yıldız,2018,Türkiye,Anadolu Ajansı

    Erişim adresi : https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/turizmin-baskentinin-simgeleri-pasaportlarda/1179678


    650 Yıllık Zeytin Ağacına Plaket Takıldı

           Antalya'da 650 yıllık zeytin ağacına plaket takıldı.Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesinin Kent Konseyi ile birlikte organize ettiği 'Anıt Ağaçları ve Bitkileriyle Kaleiçi Gezileri' kapsamında Prof. Dr. Tuncay Neyişçi başkanlığındaki grup, tarihi Yivli Minare yanında bulunan Çivizade zeytini anıt ağacına plaket taktı. Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şube Başkanı ve Antalya Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, zeytin ağacının yaşının 650 yıl olduğunun tahmin edildiğini belirterek, "Yivli Minare ve çevresindeki külliye     Antalya'nın en önemli ziyaret yerlerinden biri olmasına rağmen burada bulunan anıt zeytin ağacını bilen çok az insan vardır" dedi.Söz konusu anıt zeytin ağacının kesin yaşının tam olarak belirlenmesinin son derece zor olduğuna işaret eden Neyişçi, "Yıllar önce yakılmaya çalışılan bu ağacın yaşı uzman arkadaşlarımızca 650 yıl olarak tahmin edilmektedir. Çivizade ailesinin Orta Asya'dan geldiği biliniyor. Vefat eden Türkmen beylerinden Çivizade buraya gömülmüş ve mezarının başucuna da zeytin fidanı dikilmiş. Zamanla mezarın tamamını kaplayan zeytin ağacı bugünkü şeklini almış" diye konuştu.Antalya'da daha önce Kaleiçi'ndeki TÜRSAB ve Urcu Butik Otel bahçelerinde bulunan iki anıtsal servi ağacına da isim plaketi takıldı

    2016, 650 Yıllık Zeytin Ağacına Plaket Takıldı,Milliyet

    Erişim adresi : https://www.milliyet.com.tr/yerel-haberler/antalya/650-yillik-zeytin-agacina-plaket-takildi-11702924

    Antalya Yivli Minare Cami Mimari Özellikler


    Minare gövdesindeki tuğlaların derz aralarında, turkuaz sırlı çini mozaikler bulunmaktadır. Yapının şimdiki görünümünden, orijinalinde cephe yüzeylerinde nasıl bir çini süsleme programı uygulandığına dair bir bilgi yoktur. Bugün mevcut olan kalıntılardan ve eski fotoğraflarından anlaşıldığı kadarıyla minare sırlı tuğla ve fîruze renkli çinilerle bezenmiştir. Minarenin pabuç kısmının kuzey cephesinde bir niş içerisinde, turkuaz ve kobalt mavisi sırlı çini mozaiklerden meydana gelen geometrik bir kompozisyon bulunmaktadır. Bu kompozisyon günümüzde oldukça tahrip olmuştur.

     Kaidenin doğu cephesindeki tuğla örgülü kısımda, kare formlu sağır niş içerisinde, kufi bir yazı parçası yer alır. Yazı, turkuaz ve kobalt mavisi sırlı çini mozaiklerle oluşturulmuştur. 

    Çini mozaikler ve kufi yazıların yanı sıra şerefe altında bulunan iki sıra mukarnas da yapıyı süsleyen bir diğer unsurdur.

     Yrd. Doç. Dr. A. Latif Armağan-XVI. Yüzyılda Antalya’da Dini – Sosyal Yapılar ve Şehrin Demografik Durumu Üzerine Bir Araştırma

    Erişim adresi :http://www.anadoluselcuklumimarisi.com

     

     

        


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ATABEY ARMAĞAN MEDRESESİ

İnşâ Tarihi : H.637 /M.1239-40   Banisi : Atabey Armağan’dır.   Yeri : Antalya Merkez, Kaleiçi, Selçuk Mahallesi , Yivli Minare karşıs...